Een ABC(DEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ)’tje
Door: yolien
Blijf op de hoogte en volg Jolien
03 April 2007 | Suriname, Paramaribo
Ze rijden hier dus links(dit komt door de Engelsen die hier voor de Nederlanders zaten) wel wennen hoor in het begin! Het verkeer is echt heel gevaarlijk er zijn sinds januari al 19 verkeersdoden in Paramaribo.
B. Bus.
Ik vind ze nog steeds geweldig. In het midden zitten klapstoeltjes, als je die uitklapt zit je in het gangpad. De chef (de buschauffeur) wacht tot het hele busje vol zit voordat ie vertrekt vanuit het centrum. Als je er dus uit wil en je zit achteraan tsja.. dan moeten de mensen die in het gangpad zitten allemaal opstaan en hun stoeltje inklappen voordat je eruit kan. Dit is wel erg grappig zo onhandig!
B. Bevolkingsgroepen
Je zou toch denken na de kolonisatie dat het beoordelen op huidskleur toch wel een beetje afgeleerd zou zijn, maar nee hoor. Hoe lichter je huidskleur hoe ‘beter’. Ze praten hier ook over ‘soorten’ mensen. Daarmee bedoelen ze een chinees, hindoestaan, creool(neger), javaan of blanke. Er is hier totaal geen eenheid. Deze groepen zijn niet of nauwelijks gemengd. Dan valt het in Nederland nog reuze mee met het zogenaamde slechte integreren en aanpassen van verschillende bevolkingsgroepen!!
Al deze verschillende bevolkingsgroepen zijn hier heen gehaald of gekomen om te werken. Apart is Nederlands is de algemene voertaal, maar Sranan tongo is het Surinaams. Maar niet iedereen spreekt Nederlands en/of Sranan. De chinezen beheren 80% van alle winkels, shops ed hier en spreken geen nederlands.
C.Collega’s.
Wat ben ik blij met mn Nederlandse collega’s! Het is echt fijn om de dingen waar je in het cultuurverschil tegen aan loopt te kunnen bespreken. Ook kan ik ontzettend met ze lachen.
Jolanda is dan wel 11 jaar ouder dan mij, maar daar is niks van te merken. Mij schatten de Surinamers hier gem. 5 jaar ouder en haar 5 jaar jonger, dus dat is wel typisch!
D.Dieren
Mijn nieuwste huisgenootje Lize werkt hier bij de dierenbescherming. De dierenbescherming is hier omdat de mensen hier totaal geen kennis hebben hoe ze met dieren om horen te gaan. Ook al zouden ze goed voor ze willen zijn als je zelf geen eten hebt, tsja je dier dan natuurlijk helemaal niet. Als je ouders je slaan, waarom zou je je hond dan niet slaan? Verder heb je veel vogeltjes die je de hele dag hoort. In huis hebben echt onwijs grote kakkerlakken en kleine gekko’s. Die laatste eten de muskieten op dus dat is wel nuttig. Ik heb een keer op 1 dag 54 muggenbulten op mn onderbenen opgelopen…gelukkig is dit een uitzondering haha!
E. Eten.
Zoals je al vroeg Pien wat ik hier zoal at! Verbaas je of niet boterhammen met pindakaas zijn overal verkrijgbaar ;) Ik woon vlak bij de grootste nationale bakkerij, dus daar haal ik altijd mn vers gebakken meergranen brood :p Beleg is net zoals in Nederland, vlees, kaas, jam, chocoladepasta, pindakaas, honing, sandwichspread enz. Best ongelofelijk toch! Het is wel duur voor Surinaamse begrippen, maar voor ons Nederlanders is het net zo duur als in NL.
Avond eten is helemaal grappig, ik heb misschien 2 keer zelf gekookt. Omdat het ’s avonds nog zo lekker warm is eten we vaak buiten de deur of halen we wat op voor 3 á 5 euro heb je al een gehele maaltijd bij een goede eettent. Vooral Javaans en Chinees. Soms eet ik tussen de middag warm op stage en dan ’s avonds brood.
F. Fiets.
Jaja, ik heb eindelijk een fiets! Ook al is de band al weer lek. Ik gisteren beetje rond rijden, maar dat is nog best eng hee! De auto’s rijden hard en echt heel dicht langs je heen, want fietspaden kennen ze hier niet. Ook links rijden en rijden in verkeer waar ik de verkeersregels niet snap(als die er überhaupt zijn?) valt niet mee :p Maar nu kan ik wel lekker overal heen scheuren.
G. Gastvrij
Als je bij mensen op bezoek bent zijn ze toch gastvrij! Daar zouden wij Nederlanders toch nog echt wat van kunnen leren.
H.Honden
Er zijn hier zo ontzettend veel verwaarloosde honden! Zoals bij ons hond een gezinslid is, is het hier echt een hond. Ze dienen alleen als waakhond. Verder zijn er ontzettend veel zwerfhonden die er vreselijk bij lopen. Ik mis mn eigen hondje nu wel een beetje!
I. Initiatief
Alles werkt hier op zelf initiatief. Op stage word wel eens gevraagd of je iets wil doen, maar als je de hele dag op je kont blijft zitten kijken ze je ook niet vreemd aan!
J. Jeuk
Jaja, die muggen hier kunnen er wat van!
K. Koude douche
Jaja, warm water kennen ze hier niet! Dus altijd heerlijk jammie onder de koude douche! ’s Morgens is het wel ff een stap, maar de rest van de dag is het heerlijk!
L. Logeren
Deze week heb ik bij een Surinaamse collega(26) van me gelogeerd! Ze woont aan de ‘Overkant’ in Commewijne. Vanuit stage gingen we naar de stad en namen we een korjaal (bootje met motor) die ons de rivier overbracht. Dit is zo ontzettend tof! Het kost natuurlijk ook geen drol nl 28 eurocent. Aan de overkant van de rivier was het zoo heerlijk rustig! Wat een verschil met de grote stad. De familie waar ik logeerde was ook erg leuk, heeel gastvrij en behulpzaam. Als ik eens lekker rust nodig had dan was ik altijd welkom!
Vrijdag heb ik bij mn Nederlandse collega Jolanda (30) gelogeerd. Haar huisgenootje is met haar ouders op stap, dus was ze alleen. We zijn ‘savonds naar Fort Zeelandia geweest, want daar was allerlei poëzie, dans, zang ed. over de kolonisatie. Daarna zijn we op een terrasje aan de Waterkant gaan zitten en nodigde een rastavriend ons uit mee te gaan naar een reggaefeestje. Hups! Mee in de auto en gaan met die banaan natuurlijk. Dit was echt om de hoek bij Jolanda, dus konden we vanuit daar lopend naar huis. Dit was echt wel heel tof! We waren blij eens een keer niet allerlei andere blanken tegen te komen ;)
M. Meidenhuis
Ik woon nu met Maartje, Lisanne, Lize, Maaike, Suzan in een huis. En een mannelijke huisgenoot Joris, maar hij is niet zo aanwezig. Suzan en Maaike wonen met zn 2en beneden de rest woont boven. We hebben het nu wel erg gezellig! Over een aantal weken zitten Lize en ik alleen boven, want is de rest terug naar Europa!
N. Niksen
Ja dat is een echte Surinaamse bezigheid! Chill een beetje hangen en zitten niksen. Echt heerlijk stressloos!
O.Ontwikkelingsland
Ik weet niet of Suriname ‘officieel’ en ontwikkelingsland is, maar het lijkt me wel. Het is best verwarrend, omdat ik het bij de stichting heel erg zie, maar in mn vrije tijd eigenlijk weer helemaal niet. Omdat je toch redelijk rijk bent hier en dingen kan doen die de Surinamers zelf niet kunnen doen zoals zwemmen en uitgaan. Best lastig die contrasten!
P. Privacy.
Dit is zeer belangrijk hier in Suriname. Ik kan niet teveel op mn web-log schrijven over stage ivm met de privacy van de kinderen. Dit word vanuit de stichting ook vriendelijk verzocht om er voorzichtig mee om te gaan. Sommige kinderen hebben hun ouders in NL wonen en mn web-log is natuurlijk voor iedereen leesbaar. Ik hou het daarom maar zo oppervlakkig mogelijk. Voor wie geïnteresseerd is kan me natuurlijk altijd aanspreken op msn of mailen :p
R. Regentijd
Helaas waar we al bang voor waren, de regentijd is nu echt begonnen. Al ruim een week lang giet het elke dag. Ik wil dr toch nog eens in douchen! Gelukkig is het ook wel uren droog en ook wel eens een lekker zonnetje, maar over het algemeen is het bewolkt en regen. De tempratuur is nog wel erg fijn. Altijd zo’n 27 graden.
S.Stagiaires
Waar ik me toch een beetje in heb verkeken is het aantal Nederlandse stagiaires wat hier rondloopt! Het zijn er werkelijk honderden! En de stad is niet heel groot, dus je komt ze echt overal tegen. Opzich wel erg gezellig hoor, ik krijg dr gewoon een beetje vakantiegevoel van! Het zijn wel vrij veel meisjes en ik ben wel de jongste hier gem leeftijd is denk ik 23. De meesten doen HBO verpleegkunde, PABO, CMV of SPH.
T.Tijd
Het allerbeste verschil tussen Nederland en suriname is toch wel het verschil met hoe men met de tijd om gaat! Als je hier geen tijd hebt maakt niks uit. Niks werkt op tijd. Zoals sommige mensen wel weten ben ik NL soms een beste stresskip, maar hier…! Ik heb niet eens vaste werktijden.
U. Uitgaan
Je hebt hier een aantal discotheken wat barretjes en terrasjes. Je hebt ’t Vat dat is het enige grote terras van Suriname. Daar zit het ook altijd vol met Nederlanders. De Waterkant natuurlijk waar over het algemeen meer Surinamers komen. Op donderdag is het altijd feest in Boonoonoonoosh(?) de salsabar. Morgen begin ik met mn salsalessen dus kan ik over een tijdje ook schitteren op de dansvloer, hahah! Er worden ook wel grotere dingen georganiseerd ‘festivals’ noemen ze die. Vaak zijn dit concerten en feestjes. Zoals het concert van Lucky Dube en vorige week was Party Squad hier. Het toffe is dat dit soort dingen altijd buiten zijn.
V. Vakantiegevoel
Door dat ze hier nauwelijks tijd kennen, het klimaat zo heerlijk is, er zoveel Nederlanders hier zitten heb ik echt een vakantiegevoel. Sommige dagen op stage vind ik zwaar en ga ik om ff tot rust te komen naar t zwembad hier om de hoek. Ontspanning is hier veel beter te vinden dan in Nederland.
W. Waterkant
De Waterkant is een plek aan, je raad het al, de waterkant van de rivier. Leuke eetdingetjes en terrasjes en altijd heeel gezellig. ’s Avonds chillen de Surinamers er zelf vaak.
Y. IJsjes!
Die zijn hier wel onwijsss lekker ;)
Z. Zwemmen!
Zowieso 2 keer in de week, soms ff een uurtje, met lekker weer een hele middag bij het zwembad hangen. Ook al regent het zoveel het is toch lekker.
Oja en voor wie zich afvraagt waarom ik niet reageer op smsjes… ik ontvang zelden smsjes uit het buitenland!! Tot nu is het nog maar 1x voorgekomen...Of niemand smst mij gewoon niet natuurlijk dat zou ook nog kunnen ;)
03 April 2007 - 21:11
Sientje:
Hee Lien, heb je weer leuk geschreven!! Echt waar!! Mooi om te horen dat je het daar zo goed hebt en daar zat te doen hebt! Je foto's zijn ook super mooi! Ook fijn te horen dat eeeiiindelijk geen stress meer hebt!!!;):P In ieder geval succes met je salsa lessen:P
Kijk uit naar je volgende bericht weeR:P
dikke kus
Sien
03 April 2007 - 22:24
Esther:
heej Lien,
klinkt echt helemaal super, leuke foto's ook krijg echt weer zin in Thailand :P leuk ook dat er veel cmv'ers rondlopen:P
heel veel plezier!
xx Esther -
04 April 2007 - 11:24
Anne:
Heey Lien!
Wat leuk om te lezen :) Je leert me vast wel wat salsa-moves he als je weer terug bent? ;) Leuke foto's ook :) Wel relaxed dat er geen stress meer voor je is, voelt vast fijn :) ;)
Veel plezier!
Dikke knuffel, Anne -
04 April 2007 - 12:02
Geriek:
Hey Lien!
Wat ongelooflijk leuk om te lezen allemaal! Wat een andere wereld haha :-P
Ben blij dat je het inmiddels super naar je zin hebt! :D
En wat een natuur daar! Echt prachtig om die foto's te zien!
Haha, met eten zit het dus ook wel goed ;) Wat grappig zeg dat het voornamelijk Hollandse pot is (qua brood enzo dan!)
Nou meis, geniet er maar lekker van!
Ik heb je trouwens nog wel gesmst op je ouwe nummer.. Is die aangekomen of niet?
Dikke knuff! Griek. -
04 April 2007 - 16:42
Merlyn:
Hoi
Leuk om je verhalen te lezen, je lijkt je draai al gevonden te hebben.
Tot gauw.
04 April 2007 - 22:14
Ton:
Hey Jolien,
Leuk om die goede verhalen van je te lezen. Soms word ik er stil van, een andere keer kan ik er weer hartelijk om lachen. Vooral het verhaal van de man met de blin bling tanden.. Prachtig.
Het wordt vast een voor jou geweldige en indrukwekkende stage.
Ik blijf je volgen. En, pas goed op je zelf.
groetjes van de Honkcrew,
Ton -
08 April 2007 - 11:22
Moo:
Heej Jolien!,
Leuke verhalen om te lezen jha!:)
Zo te lezen heb je het daar ongelooflijk naar je zin!:D En nice picture's met die kids daarho!
en trouwens..met de schoonmaakbaan verloopt alles oke hoor!!;)
Kuzz Monique -
08 April 2007 - 19:39
Jorick En Coby:
je past er volgens ons wel lekker tussen daaro ofni ; ). creatief hoor je ABC!!
nou meis, dikke knuf van ons en tot latur!! -
12 April 2007 - 14:41
Peter Van Enk:
Leuk om zoveel leuks te lezen...!
Gaat helemaal goedkomen aldaar.
Ned. is op dit moment aan het verdrogen,
dus palmbomen planten...
Zonnetje breek door....komende dagen ook alhier lekker warm, en zonnig.
Dus kunnen wij ook weer eens genieten.
En jij !! Blijf je best doen en geniet!
Voor je het weet ben je weer terug !!
25 April 2007 - 16:47
Maaike:
Yolien ik schrijf dit namens Maaike bel me aub ik kan jou niet bereiken!Elkaar al 4 maanden niet gesproken!!
Bel me +61 892279964 vast nr van hostel van Maaike in Australie.